Londons Historiska Pubar: The Prospect of Whitby

Puben Prospect of Whitby i London byggt 1520


En av de mest berömda pubarna i London. Byggt som enkelt värdshus 1520
Under 1600-talet ryktbart som mötesplats för smugglare och ökända. Det kallades dåt 'Devil's Tavern'. även kallad 'Beanies' av de lokalt boende

En av gästerna på denna pub som var på rätt sida om lagen, men ändå en demon i människohamn var domare Jeffreys, den" hängande domaren" kallad..
När en revolt 1685 misslyckades med medatt störta den katolske konungen Kung James II, blev anstiftarna dömda av Jeffreys.Han lät hänga dem på vanligt vis och blev än mer hatad av allmänheten.
1688 kom den härliga revolutionen och som tvingade James II på flykt till Frankrike. Domare Jeffreys sökte följa efter, men blev
infångad( på puben Town of Ramsgate i närheten) och spärrades in i en kolkällare under Prospect of Whitby klädd som kolarbetare Han fördes senare till Towern och avrättades. Utanför puben finns än i dag en snara som påminnelse om pubens förflutna, liksom en tavla som visar alla de kungar som puben överlevt och som börjar med Henry VIII. Prospect of Whitby hävdar att den är Londons äldsta pub vid Themsen.. En brand härjade Devil's Tavern på 1700-talet.Men puben återuppbyggdes och fick namnet Prospect of Whitby efter ett skepp som låg uppankrat utanför puben. Gamla fotografier på väggarna visar hur Prospect och dess omgivningar såg ut förr, fallfärdigt och ruffigt.
I vår tid har de gamla magasinen förvandlats till exklusiva lägenheter.

Puben Prospect of Whitby i London .Huvudbarens golv är lagt med gatsten för 400 år sedan

Huvudbarens golv är lagt med gatsten för 400 år sedan, och är den äldsta bevarade delaen av puben. Den långa baren har tunnor inbyggda i sig och ovanlig överdel i tenn. Det är mycket timmerbjälkar, balkar, spontade bräder och upprätta pelare(delar av skeppsmaster).
På Prosoect of Whitby finns också en liten balkong där man kan sitta och lyssna på flodens vågsvalloch njuta av utsikten.
En bar längre bort har en rökfri matavdelning med vacker utsikt över floden. Bredvid finns en trevlig terrass med bord.
Går man uppför de knarrande trapporna finner man en restaurang.Den är uppdelad i flera smakfullt panelade rum med vackra utsikter över floden.Här finns en terass till, med trädgårdsmöbler i gjutjärn och utsikt över floden.

Även om Prospect of Whitby är en ganska stor pub, är det en god ide att komma tidigt om man riktigt vill uppleva den, eftersom den också är mycket populär.
Från Wapping Wall ser Prospect of Whitby's fasad ganska traditionellt pubaktig ut, men bakom de rökfärgade glasrutorna. döljer sig en pub med en hel del prylar med anknytning till skepp och hav.En kamin, några skeppslanternor, block taljor, krukor, bilder av skepp, tennbägare, fotografier visande detta område genom åren.
Prospect of Whitby´s läge vid floden är en verklig tillgång och varje fönster på puben vetter mot Themsen. En upphöjd del, där man med fördel äter middag ser ut som en sjökaptens kabyss från segelskeppens tid.

Varenda pub längs Themsen som var känd av Charles Dickens, hävdar att den var inspiration til pubscenerna iDickens bok "Our Mutual Friend". Prospect of Whitbyär inget undantagt, Dickens brukade äta på övervåningen i Pepys restaurant,
som är uppkallad efter en litterär ikon från en tid innan Dickens, Samuel Pepys - som helt säkert, raggat damer/hans dagbok är nedlusad med hans många erövringar) Och Pepys Rum ovanför puben är ännu restaurang.

 

 Adbusters.org
 
 
UTMÄRKT GRATIS INTERNETRADIO

Londons historiska pubar
Charles Dickens London

Samos, Grekland
Bergsbyar på Samos

Rom: Spanska Trappan
Rom: Pantheon