Grekland: SAMOS- Stränder Skogar och Bergsbyar

 

Detta är ingen ö för partysugna. Möjligen ett stilla läppjande på ouzon eller vinet i hamnen eller på terassen, i den varma natten. Det är alldeles förtjusande ö och trots att ön numera har egen flygplats och resan går på behändiga tre timmar och fyrtio minuter, finns här ännu inga stora hotell eller anläggningar. Men det kommer nog...

Huvudstaden på Samos heter Vahty. Samos turistcentrum ligger i den gamla huvudstaden Pythagorion.
Pythagorion ligger 5 min från flygplatsen med transferbuss. Det är en liten stad med hamn som man med lätthet promenerar sig igenom på 10 minuter. Man bor på lägenhetshotell med hygglig standard.(olägenhet: man kan inte spola ned toapappret p g a avloppsrörens klena dimensioner)

Pythagorion var länge en viktig strategisk punkt för fenicier, romare, turkar, och greker.
Staden är uppkallad efter matematikern Pythagoras som föddes här, men han är inte den enda berömdhet som fötts på Samos.Enligt den grekiska mytologin föddes Hera, äktenskapets beskyddarinna och Zeus hustru här.
Asklepios, som skrev de kända fablerna kom härifrån.
Historien visar sig här och var på obebyggda tomter i Pythagorion där man ser rester av kolonner och tempel.
I staden finns också ett mycket litet museum med främst romerska statyer som kan vara värt att besöka för den intresserade.Och vill man bara ligga på stranden i en solstol och läsa en bok finns det gott om alternativ.
Bilderna nedan: Utsikt över huvudorten Vahty(till vänster).Härifrån når man Turkiet med färja ca 1 timme. Härifrån når man även Pireus.
Hamnen i Pythagorion(till höger) Detta är öns turistcentrum, ca 5 min från flygplatsen.VÄDRET PÅ SAMOS I DAG
Click for Samos, Greece Forecast

Adbusters.org
 
 
UTMÄRKT GRATIS INTERNETRADIO

Londons historiska pubar
Charles Dickens London

Samos, Grekland
Bergsbyar på Samos

Rom: Spanska Trappan
Rom: Pantheon